Diş kanal tedavisi günümüzün modern teknikleriyle birlikte bir veya iki seans sonucunda konforlu ve ağrısız şekilde tedavi edilebilir. Kanal tedavisi, hasarlı olan dişin veya enfekte olan özü çıkarılır ve diş dezenfekte edilir. Ardından tekrardan dolgu ile kapatılır. Dişin en iç bölgesinde yer alan pulpa, yumuşak bir çekirdek olarak düşünülür. Dişlerin kök ucuna kadar uzanan pulpa da tüm sinirler, kan damarları ve bağ dokusu da bulunur. Bu noktada hasarlı olan bölgelerde kanal tedavisi yaptırması gerekir.
İçindekiler
Kanal Tedavisi Nedir Acıtır mı?
Dişlerin herhangi bir darbe sonucunda çatladığı veya derin bir çürük oluşursa, bakteriler pulpa içerisine girer. Burada çoğalmaya başlar. Bunun sonucunda diş tedavi edilmezse, ciddi bir enfeksiyona yol açar. Böyle bir durumda çatlayan veya çürüyen dişe kanal tedavisi uygulanarak diş kurtarılır. Bunun dışında kanal tedavisi, lokal anestezi altında yapıldığından dolayı acı veren bir işlem değildir. Diş kanal tedavisi sonrası ağrı yaşamamak adına ise çeşitli ağrı kesiciler kullanılır.
Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda Kullanılır?
Kanal tedavisini gerektiren durumların başında çürük ve diş kemiğinde yer alan çatlaklar bulunur. Diş, iyileşemeyecek kadar zarar görürse pulpa kısmı çıkarılır ve dişin korunması sağlanabilir. Bu nedenle kanal tedavisinin en büyük avantajı ise ölü dişi kurtarmaktır. Kanal tedavisi gerektiren durumlardan bazıları şöyledir:
- Koyulaşan diş etleri
- Derin çürükler
- Yansıyan diş ağrısı
- Diş etinin şişmesi
- Çatlayan dişler
- Çiğneme veya ısırmada ağrı
- Sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet
Diş Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Kanal tedavisi, kişilerin dişinde yer alan kök sayısı, kök kanallarındaki enfeksiyon sinirlerinin temizlenmesi gibi işlemlere bağlı şekilde değişir. Bazı durumlarda ise ek işlemler gerekmektedir. Bu tarz durumlarda hekiminiz size gerekli olan işlemlerle alakalı bilgilendirmeleri yapar. Ön diş kanal tedavisi veya arka dişlerin tedavi süreci farklı olur. Ortalama bir kanal tedavisi yaklaşık 30 ila 90 dakika sürer. Diğer vakalarda, örnek olarak enfeksiyon görülüyorsa, dişi temizlemek adına ilaç gerekir. Bu nedenle dişi kapatmadan bir hafta bekletilebilir.